BIOGRAFIE

 

 

 

 

 

 

 

 

Marianne Janssen werd geboren in Den Haag in 1947. Na de HBS werd zij leerlingjournalist bij de Delftsche Courant. Ze verhuisde in 1969 naar Haarlem. Na wat zwerfwerk, noodgedwongen buiten de journalistiek, begon zij in 1972 op de redactie van Libelle. Maar haar hart lag toch niet bij het tijdschriftenwerk, maar al van jongs af aan bij de krant.

Na een freelanceperiode treedt zij in dienst van De Telegraaf. Daar werkt zij korte tijd voor het blad Ideaal Wonen. Al gauw stapt zij over naar de redactie van de krant. Zij werkt er achtereenvolgens voor de Woonkrant, de pagina Vrouw en de pagina’s Werken & Welzijn. In 1985 wordt Marianne onderwijsredacteur en columniste. Daarnaast werkt zij op de redactie WUZ (Wat U Zegt).

Naast het werk voor de onderwijsredactie maakt zij interviews en reportages waarin zij, namens De Telegraaf, aandacht vraagt voor allerlei vormen van ontwikkelingswerk. Zij bezoekt wereldwijd ziekenhuizen, scholen voor gehandicapten, kinderhuizen, oogklinieken, revalidatiecentra en waterwinprojecten; ze bezoekt verre kleine eilanden waar bevlogen hulpverleners met leprapatiënten of blinden werken, weeshuizen in Afrika, gezinnen op het platteland van Argentinië en Peru en ze reist rond in Indonesië, Laos, India, Vietnam, Taiwan, Burkina Faso, Tsjaad, Kenia, Uganda en Ivoorkust. Ze logeert in slums van Bombay, krottenwijken in Brazilië. In Walled City, de hel van Hong Kong, bezoekt zij, omgeven door ratten zo groot als konijnen, een ondergrondse peuterschool, haar meest indrukwekkende ervaring. De lezers van De Telegraaf zijn van oudsher gulle gevers. De artikelen genereren door de jaren heen miljoenen euro’s voor talloze verschillende goede doelen.

Volg Marianne op Facebook.

Nevenactiviteiten

Sinds Marianne Janssen niet meer werkt voor De Telegraaf is zij als eindredacteur werkzaam voor alle publieks- en onderzoekspublicaties van MOTI, Museum of the Image te Breda, een museum voor hedendaagse beeldcultuur, design en beeldende kunst.

Daarbij recenseert zij boeken voor de online magazine Leeskost.

Publicaties

Oud was voor later: 2005
Kleine Vos: 2011
Blinde Pad – Leidse Kaas: 2013
Anna’s oorlog: 2016

 

Marianne Janssen is getrouwd met Peter (1945). Samen hebben ze twee kinderen: dochter Dagmar (1979), partner van Remke, ouders van Benk (2009) en Berend (2012). En zoon Ward (1981).